Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Vi vill gratulera en av våra trognaste kunder i Finland till hans utmärkelse!
Så här kommer en tidnings notis om Oskar från  Borgåbladet.
skarmavbild_2013-12-27_kl._13.34.26
Fångar lyckliga stunder. Till Oscar Lindells favorituppdrag hör att fotografera brudpar. Foto: Kristoffer Åberg

Den 24 år gamla yrkesfotografen Oscar Lindell har valts till den första mottagaren av Aktiastiftelsens nya stipendium. Stipendiet är 1 000 euro stort.
– Aktiastiftelsen har redan i tio års tid delat ut ett konststipendium till en professionell konstnär som verkar på Aktias område. Det finns också många unga konstutövare på vårt område och därför har vi beslutat om ett nytt stipendium som ska ges till en lovande konstnär. Det första stipendiet går till Oscar Lindell som trots sin unga ålder redan har hunnit med utställningar, segrat i tävlingar och som den yngsta i Finland avlagt specialyrkesexamen inom fotografering, sade stiftelsens ordförande Ullrike Hjelt-Hansson i dag på eftermiddagen.
Visste tidigt
– Hur man blir en skicklig fotograf? En delorsak är säkert att man måste fotografera mycket och ta en hel massa bilder. En annan kanske den att jag som pressfotograf har lärt mig snabbhet och övat upp förmågan att fånga ögonblicket, säger Oscar Lindell.
Han har via blodsband vuxit in i ett yrke som han redan tidigt kände som sitt eget. Oscars pappa är fotografen Antero Lindell. Hans äldre syster Pauliina har redan i tjugo års tid varit yrkesfotograf.
– Som barn följde jag med som assistent på pappas och senare min systers fotouppdrag. Min uppgift var att hjälpa till med lamporna. Man har berättat för mig att jag var tio år gammal när jag efter en bröllopsfotografering meddelade att jag ska bli fotograf.
På den vägen är han och har hunnit vara yrkesfotograf i ungefär tio års tid. Han har också vunnit flera pris. Han säger att en fotograf bör kunna förmedla en känsla så att den också uppfattas av den som ser på fotot.
– Ett kommersiellt porträtt kan också vara fotokonst.
Bröllop och familjeliv
Det han allra helst fotograferar är brudpar och porträtt på familjer.
– Jag tror att det som fått mig att fastna för bilder på brudpar är att jag får fotografera människor som är lyckliga.
De unga parens lycka har han enligt amerikansk förebild utvecklat till en serie på sex fotografier som till exempel beskriver den första kyssen eller en plats där paret vistats tillsammans.  Bilderna tas före bröllopet och i mån av möjlighet i autentisk miljö. Bildserien finns färdig att visas upp på bröllopsfesten.
– Serien är också ett sätt för mig att lära känna paret bättre före den egenliga bröllopsbilden och ger mig samtidigt förutsättningar att beskriva den berättelse som når sin kulmen i kyrkan.
Oscar Lindell har märkt att det har skett en förändring i hur man vill att familjen ska avporträtteras. Från att ha varit en bild som måste tas, till exempel som konfirmations- eller studentfotot, vill dagens familjer ofta att fotot ska beskriva en viss situation och att fotot ska gå att använda som del av hemmets inredning.
Det finns också andra trender.
– Ute i Europa har så kallade nude photos blivit en stor grej. Man låter fotografera familjemedlemmarna helt eller delvis nakna, men så att de inte går att känna igen. Porträtten hängs upp på väggen som en tavla. Men jag tror inte att den trenden kommer att slå igenom här hos oss.

Text; Maj-Louise Wilkman

  During 2014, we have promotions,
and we begin by the end of January!
And do not miss our design competition with many fantastic prizes!

  Under 2014 kommer, vi ha kampanjer,
och vi börjar redan i slutet av Januari!
Och missa inte vår design tävling med många fantastiska priser!

Annonser